Što je to Mulberry svila?

28.10.2019

Svi znamo da svila nastaje od životinjice dudovog svilca. To se sjećamo još iz osnovne škole. No kako to točno funkcionira? Koje vrste svile postoje i što znači riječ Mulberry?

Dudov svilac (lat. Bombyx mori) je leptir koji prilikom preobrazbe iz ličinke u leptira stvara kukuljicu. Ta kukuljica (čahura ili kokon) napravljena je od proteinske niti odnosno svile. Jedna nit svile, kojom dudov svilac gradi svoju kukuljicu, može biti duga i više stotina metara.


Mulberry silk

Najkvalitetnija svila nastaje kada se dudovi svilci hrane listovima bijelog duda ili murve. Riječ Mulberry na engleskom znači dud, a Mulberry silk označava svilu najviše kvalitete koja nastaje kada se dudovi svilci hrane isključivo lišćem bijelog duda.

Osim Mulberry svile, postoji i Tussah svila odnosno divlja svila. Ona nastaje kada se svilci hrane i ostalim lišćem, najčešće lišćem hrasta. Takva divlja svila je grublja od Mulberry svile. Smećkaste je boje te se vrlo često koriste kemikalije kako bi se izbijelila. Mulberry svila je prirodno mliječno bijele boje. Razlike između Mulberry i Tussah svile možete vidjeti na slici:Često se na internetu mogu naći proizvodi označeni raznim popularnim izrazima kao što su Mulberry, silk, satin, beauty... Takvi se proizvodi vrlo često predstavljaju kao da su od svile i tako izgledaju, no ustvari su napravljeni od poliestera (plastike) i nemaju nikakvih dobrobiti za kožu i kosu kao prava svila.


Svi naši proizvodi su napravljeni od Mulberry svile sa Oeko-tex certifikatom koji garantira da prilikom proizvodnje nisu korištene nikakve štetne kemikalije. Koristimo samo najkvalitetniju svilu oznake 6A. Više o oznakama kvalitete svile u sljedećem blogu, a do tada upoznajte ilks svilene proizvode.


JOŠ O SVILI
06.04.2019

4 načina kako ilks poboljšava beauty sleep

06.04.2019

5 razloga zašto odabrati ilks svilu

06.04.2019

Kako pravilno prati svilu?

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehnicke pomoći
Operativnog programa "konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Koristimo kolačiće kako bi prilagodili sadržaj, poruke i oglase prema tome što Vas zanima te analizirali posjete kupaca. Klikom na "Prihvati i zatvori" pristajete na pohranu i pristup kolačićima te zatvarate ovaj prozor. Više o Politici privatnosti možete pročitati klikom na "Saznaj više".
Prihvati i zatvori ili Saznaj više...