Kraljica među tkaninama od davnina

06.04.2019

Dudovi su svilci životinje koje žive vrlo kratko, tek dva mjeseca. No ipak, u svom životnom vijeku ispletu najcjenjeniju tkaninu na svijetu, svilu. Tijekom života, dudovi svilci prolaze kroz četiri stupnja razvoja: oplođeno jajašce leptira, ličinka, kukuljica i leptir. Gusjenica dudova svilca gradi čahuru stvarajući dugo neprekinuto svileno vlakno.


1. Kineska dominacija

Kinezi su prvi otkrili to umijeće uzgoja svilca i proizvodnje svile još oko 2600. godine pr. Kr. Prva se svila dobivala iz divljih dudovih svilaca, a kasnije se stablo duda počelo uzgajati za kvalitetnu ishranu dudovih svilaca. Kinezi su tajnu o uzgoju svilaca i proizvodnji svile brižno čuvali 2.000 godina. U Kini je pod prijetnjom smrtne kazne bilo zabranjeno iz zemlje iznijeti gusjenicu ili jaja dudovog svilca. Ipak, oko 200 g. pr. Kr. Kineski su emigranti prenijeli tajnu preko granica Kine. Do 300. godine kultura obrade svile već je bila poznata i u drugim dijelovima Azije, ali je već i puno prije, oko prvog tisućljeća pr. Kr., bila razvijena trgovina svilenom tkaninom i s drugim zemljama.

Svilogojstvo se potom proširilo na Indiju, a potom i na Japan. Perzija je postala centar trgovine svilom između Istoka i Zapada. Bojenje i tkanje svile razvilo se kao zanimanje i u Siriji, Egiptu, Grčkoj i Rimu.


2. Legenda o redovnicima

Kultura obrade svile bila je tajna Azije, sve dok Justinijan I., bizantski car, oko 555. Godine nije nagovorio dva perzijska redovnika koji su neko vrijeme živjeli u Kini da se tamo vrate i prokrijumčare svilce u Carigrad. Redovnici su uspjeli sakriti dudove svilce u bambusove štapove i tako je pokrenuto europsko svilogojstvo.

No, sada je i Bizant, poput Kine, ljubomorno čuvao tajnu proizvodnje svile. Stoljećima je trajao bizantski monopol. Svi najbolji tkalački stanovi bili su smješteni unutar kompleksa palače u Carigradu, a tamo proizvedena odjeća korištena je isključivo za carsku odjeću ili kao dar stranim predstavnicima. Ipak, pomalo se svilogojstvo proširilo na južna područja Turske, a potom i na Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku.

U Italiji su venecijanski trgovci trgovali svilom i do 13. stoljeća talijanska svila postala je važan dio nacionalne trgovine. U Europi je bila toliko popularna da su francuski vladari pozivali talijanske proizvođače svile da utemelje francusku industriju svile.


3. Luksuzni materijal

Godina 1854. bila je kobna za europsku svilu. Tada se pojavila nepoznata bolest koja je izazvala pomor među svilcima. Louis Pasteur otkrio je uzročnika te razvio sredstva kontrole. Talijanska se industrija oporavila, no francuska nije. Japan je iskoristio tu situaciju i modernizirao metode svilogojstva te ubrzo osvojio velik udio svjetske proizvodnje sirove svile. Tijekom i poslije Drugog svjetskog rata proizvodnja svile stagnira i sve više se koriste umjetna, jeftinija vlakna. Ipak, svila je i dalje ostala luksuzni materijal čija svojstva još nitko nije uspio proizvesti, osim naravno, dudovih svilaca s početka ove svilene priče.


JOŠ O SVILI
28.10.2019

Kako pronaći savršen poklon za svaku osobu

06.04.2019

4 načina kako ilks poboljšava beauty sleep

28.10.2019

Što je to Mulberry svila?

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehnicke pomoći
Operativnog programa "konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Koristimo kolačiće kako bi prilagodili sadržaj, poruke i oglase prema tome što Vas zanima te analizirali posjete kupaca. Klikom na "Prihvati i zatvori" pristajete na pohranu i pristup kolačićima te zatvarate ovaj prozor. Više o Politici privatnosti možete pročitati klikom na "Saznaj više".
Prihvati i zatvori ili Saznaj više...